
شبکه کارآفرینان نوآور (کارانو)
هم اینک بسیاری از افراد فاقد شغل مناسب در کشور، مهارت لازم را ندارند و یا در صورت داشتن مهارت، نبود سیستم راهبری مناسب پشتیبانی فکری و اجرایی بویژه در بخش بازار و فروش و امور مرتبط با کسب و کار مانع ایجاد یک شغل مولد و پایدار برای آنها میشود. طرح شتاب دهنده مهارتی “کارانو” که هم اینک فرایند اجرایی شدن آن با همکاری اداره کار، تعاون و امور اجتماعی استان تهران در حال اجراست و به عنوان حلقه مکمل الگوی توسعه مشاغل خانگی وزارت کار مطرح شده است، در پاسخ به این نیاز و بر مبنای تجربیات موسسه از سال ۱۳۸۴ تدوین شده است. تجربه ای که برای اولین بار با عنوان ” خویش فرمای خلاق” شکل گرفت و اینک با تکمیل و افزودن بخشهایی به آن به اولین شتاب دهنده مهارتی کشور تبدیل شده است.
این طرح یک شبکه راهبردی جهت توانمندسازی مهارتی و پرورش کارآفرینان نوآور است. طرحی مبتنی بر کارآفرینی شبکهای که مهارت آموختگان بیکار، زنان سرپرست خانوار ماهر، شاغلین ماهر در بخش مشاغل خانگی و کسب و کارهای کوچک و تمامی شاغلین علاقمند به توسعه کسب و کار خود و یا تغییر شغل را به عنوان گروههای هدف اصلی مد نظر دارد.
اهداف طرح
طرح در راستای سیاستهای اشتغالزایی و کارآفرینی کشور و بر مبنای اقتصاد مقاومتی با اهداف زیر تعریف شده است :
- ایجاد شبکه حمایتی و پشتیبانی نوآوری برای کارآفرینان
- ایجاد خوشه های کاری و تخصصی در میان کارآفرینان با نگاه نوآوری در فرایند های کاری، محصول، خدمات، مدل کسب و کار
- ایجاد پل ارتباطی با بازار فروش در داخل و خارج
- ایجاد شبکه تامین مواد و تجهیزات برای فعالیت خوشه های کاری
- ایجاد برند واحد و مدیریت آن در سطح ملی و بین المللی
- افزایش توان صادراتی از طریق Joint های خارجی
- استفاده از ظرفیت های خالی در بنگاه های تولیدی کشور
- استفاده از تجارب متخصصین بازار و مهارت در خوشه های کاری
ویژگی طرح
در کشور ما آموزشهای فنی و مهارتی در بخشهای مختلف دولتی از جمله سازمان آموزش فنی و حرفهای در حال اجراست؛ اما آنچه اجرای طرح کارانو را متمایز میسازد، ارایه بسته کاملی از آموزشهای مهارتی تخصصی خویش فرمایی خلاق و پشتیبانی فعالیتهای کارآفرینی نوآورانه است. در حقیقت در این طرح با غربالگری اولیهای که از لحاظ سطح و پتانسیل کارآفرینی انجام میشود ضمن آشنایی افراد با پتانسیلهای خود، توانمندسازی آنها را در حوزه کسب و کار و خویش فرمایی خلاق بر مبنای اصول نوآوری و رقابت پذیری نیز مد نظر قرار میدهد تا اشخاص علاقمند در آینده بتوانند کسب و کاری پایدار در بازار رقابتی داشته باشند. پشتیبانی ثانویه فعالیتهای فرد پس از توانمندسازی در قالب خدمات مشاورهای به مدت یکسال نیز از ویژگیهای دیگر این طرح است که کسب و کار نوین و کوچک شکل گرفته را در جهت صحیح هدایت مینماید تا فعالیت اقتصادی ایجاد شده بتواند پایداری لازم را داشته باشد.
مدل شتاب دهنده مهارتی “کارانو” شامل چه بخشهایی است؟
در این طرح چهار عامل اصلی سرمایهای مورد نیاز کارآفرینان (استراتژیک، دانشی، ارتباط، مالی) تامین خواهد شد. متقاضیان پس از ارزیابی اولیه در شبکه از دید روانشناختی و مهارتی و طی کردن دوره های توانمند سازی در حوزه کسب و کار بصورت تیمهای مشترک، هسته اولیه یک کسب و کار مهارتی را شکل میدهند و سپس در مرحله اصلی شتاب دهنده از خدمات پشتیبانی شبکهای در حوزههای مختلف تامین مالی، جذب سرمایه گذار، تامین تجهیزات، فروش و بازاریابی، حقوقی، … بهرهمند خواهند شد. در ازای این پشتیبانی، شتاب دهنده در سهام بنگاه اقتصادی ایجاد شده در طی این فرایند سهیم خواهد شد